Állatvédelem a határon

Tapasztalataink szerint Záhony és Beregsurány most a két legforgalmasabb határállomás. A Záhonyban működő állatorvosi ellenőrzési pontokon kissé csökkenőben van az autós forgalom. Naponta 50 db kisállatot oltanak és chipeznek.

A közeljövőben meg fog nőni a busszal, vagy vasúton érkezők száma, akiknek nagyobb arányban lesz szükségük ellátásra, esetleg szállásra is. Mindkét átkelőn működik egyházi Szeretetszolgálat is, így a hozzájuk eljuttatott adományok biztosan a menekülők javát szolgálják.
Kisebb hiányosság, hogy a buszon, vagy vasúton továbbutazóknak pórázra és szájkosarakra lenne szükségük, ezért, ha valamelyik tagszervezetünk rendelkezik ilyenekkel,  eljuttathatja a MÁSA miskolci címére, mivel ők minden héten végiglátogatják a határállomásokat.
Továbbra is keressük a lehetőségét annak, hogyan lehetne koncentráltan segítséget eljuttatni a rászoruló állatoknak, ezért a azt tervezzük, hogy a MÁSA által szervezett határlátogatásokat rendszeresen folytatjuk.
Tagszervezetünk, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) legutóbbi beszámolója a határon tapasztaltakról:
Ismét az ukrán-magyar határon jártunk!
Múlt heti tapasztalataink alapján, forgalmas humanitárius gyűjtőpontokra utaztunk, először Beregsurányba majd Záhonyba, ahová a gyalogosan érkezőket a határátkelőről szállítják. Több napra elegendő, kis kiszerelésű tápot tudtunk elhelyezni ezeken a pontokon, ahol a rászorulók közvetlenül hozzáférhetnek. Az utánpótlásról is gondoskodtunk, mindkét település önkormányzatának raktárában.
Záhonyban a NÉBIH által kialakított állategészségügyi állomáson is jártunk, ahol megtudtuk, hogy átlagosan napi 50, kisállattal érkező rászoruló lépi át a határt, aki oltásban részesül, itt szintén kihelyeztünk számukra csomagokat. Ottjártunkkor összefutottunk egy családdal, aki nem csak négy kutyájuk és egy cica, hanem egy selyemmajmocska számára is épp az adminisztrációt végezték.
Köszönjük mindenkinek, aki támogatja munkánkat, megtiszteltetés számunkra, hogy segíthettünk!