RÓLUNK

A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) 1992-ben alakult. Első feladata az akkor készülőben lévő Állatvédelmi Törvény egyeztetése volt.
A tagszervezetek érdekképviseletén kívül támogatja és segíti azokat, és továbbra is egyeztet a jogszabályok alkotása során. Minden megyére kiterjedő szakértői hálózatot működtet a KOP-val együttműködve, az állatkínzások kivizsgálása és megelőzése érdekében.
Kiemelt programja az állatvédelmi oktatás bevezetése az általános iskolákban. Ezen a területen már több mint 10.000 diákot sikerült elérni. AZ MÁTSZ az ország legnagyobb állatvédő szervezete, több mint 52 tagja révén minden megyében jelen van. Az MÁTSZ a tagszervezeteinek érdekképviseletére alakult 1992-ben, feladatai azonban azóta jelentősen kibővültek.

Az MÁTSZ tagszervezetein keresztül és azok megbízásából szemléletformáló és oktató tevékenységet végez. Segítséget nyújt az önkormányzatoknak a kóbor állat probléma megoldásában. A közösségi szolgáltatás végzése közben igyekszik megnyerni a közvéleményt annak, hogy minél nagyobb mértékben a menhelyek kapják az eddigi gyepmesteri feladatokat. A közvetlen oktatási tevékenység a médiákban történő felvilágosító tevékenységen kívül oktató kézikönyv kiadásában is megjelenik.

Két éve zajlik az állatvédelmi oktatás bevezetése az általános iskolákban a Zöld Forrás Pályázat segítségével, amely az idén Budapest után már Pest megyére is kiterjedt. A kapott tápadományok központi elosztása regionális rendszer szerint történik. Rendszeres kapcsolattartás van a VM állategészségüggyel, környezetvédelemmel, természetvédelemmel foglalkozó államtitkárságával, folyamatos a részvétel a jogszabályok és törvények előkészítésében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen az egész országot lefedő állatvédelmi szakértői hálózat kiépítése van folyamatban. Saját tagjaink állatmentő szolgálatainak kiépítése, fejlesztése és bővítése szponzorok segítségével folyamatosan történik.

Tagjai vagyunk a WSPA és az RSPCA nemzetközi állatvédő szervezeteknek. Természetesen mindezek mellett folyamatosan végezzük a tagszervezetek felzárkóztatását az uniós és a jogszabályi követelményrendszerekhez.

A szervezet tevékenységében közvetlenül csak társadalmi munkában vesznek részt aktivisták. Ezek száma 5-10 fő között mozog, mely az alkalmi rendezvények és akciók során a többszörösére emelkedik. Az állandó munkatársak: az elnök, a titkár, a 7 tagú Intéző Bizottság, a programozó a honlap működtetéséhez, a fordító, a külföldi kapcsolatok ápolásához és sajtószemle készítéséhez. A jogi tanácsadást és a könyvelési tevékenységet vállalkozók végzik, többnyire kedvezményesen. A Szövetség 1 fő munkavállalót alkalmaz az adminisztrációs feladatok ellátására.

Az alapítványok és egyesületek a menhelyi tevékenységen kívül évek óta rendszeresen népszerűsítik az állatvédelmi oktatást a Szövetség által kiadott Oktatói Kézikönyv segítségével. Jó tapasztalataink vannak az erdei- és ökoiskolákkal való együttműködésben is. 10 éve állunk kapcsolatban a boldogi Beretz Antal Általános Iskolával, ahol az állatvédelmi oktatásnak kiemelt szerepe van. Az utóbbi években az iskola kezdeményezésére kilenc környező község iskolái is bekapcsolódtak ebbe a munkába.

2010-ben egy pályázat révén kerültünk kapcsolatba Budapest Belváros-Lipótváros Önkormányzatával. Ennek eredményeképpen a kerület négy általános iskolájában 2011-től bevezetésre került az állatvédelmi ismeretek oktatása. 2011. évben a Vidékfejlesztési Minisztérium “Zöld Forrás” pályázatát elnyerve újabb lehetőségünk nyílt az Oktatói Kézikönyv terjesztésére az általános iskolákban. Ez 2012-ben is folytatódott. Ebben az évben már 20 iskolában, 83 tanáron keresztül tudtuk az állatvédelmi szemléletet terjeszteni. Az ismeretek terjesztésében segítséget nyújtó, a tanárok számára készült Oktatói Kézikönyv az Angol Királyi Állatvédelmi Liga (RSPCA) által angol nyelvterületen már 20 éve használt kézikönyv adaptációja.

A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetséget 1992-ben alapították a készülő Állatvédelmi Törvény létrehozása érdekében.
Alapítói a tagszervezetek (megnézhető: ITT), melyek kizárólag jogi személyiségű egyesületek, vagy alapítványok lehetnek.
A tagfelvétel módjáról az Alapszabály rendelkezik. A tagszervezetek száma jelenleg 42 db szervezet, ami 60 %-a az országos menhelyszámnak (66 db a NEBIH szerint).

A MÁTSZ 30 éves tapasztalattal rendelkezik, együttműködik az Állatvédő Világszervezettel, az Angol Királyi Állatvédő Ligával.

A tagszervezetek nagy része állatmenhelyeket üzemeltet, az így az ország minden megyéjében többszörösen jelen vagyunk.
A menhelyeken egy időben kb. 6-7 ezer kutya és kb. 2 ezer macska várja az örökbefogadókat. A teljes egy éves létszám az örökbefogadások miatt fentinek másfélszerese.

A MÁTSZ sajátossága, hogy az állatgondozók kivételével minden vezető és önkéntes fizetés nélkül dolgozik. Csak így lehetséges az állatok ellátásának biztosítása.
Sajnálatos módon a járvány alatti két éves időszakban sem engedélyeztek a menhelyek számára semmilyen adó- vagy jövedelemhez kapcsolódó kedvezményt.

A MÁTSZ egyetlen bevétele a lakossági 1 %-os támogatás, és az egyes adományozók eseti támogatása. Jóllehet a menhelyek állami feladatokat is ellátnak, állami támogatásban soha nem részesültünk, csak az utóbbi 3 évben volt néhány pályázati lehetőség, amelyet az AM biztosított.
Megemlíthetnénk, hogy az országban működő kb. 110 db ebrendész telep éves költségvetése 5 milliárd Ft, amelyet az Önkormányzatok fizetnek.

A Szövetség a jogszabályok és a Parlament minősítése szerint országos szervezet. (Megnézhető: ITT)

A Magyar Állatvédő Szövetség és tagszervezetei nem politizálnak!
A Szövetség működését szabályozó jogszabályok a következők:

    • 1996.évi LIII.Tv. a Természetvédelemről
    • 1998.évi XXVIII.Tv az Állatvédelemről
    • 1993.évi LXXIX.Tv a Közoktatásról
    • valamint a 2011.évi CLXXV. Civil Tv, mely szerint a tevékenység közhasznúnak minősül.
    • Állatkerti Törvény

és végrehajtási rendeleteik.

MÁTSZ számlaszámai, amelyeken az adományokat fogadni tudja:
belföldről: 11705008-20427452
külföldről: HU78 11705008-20489764