2024 év vadvirága: a fehér tündérrózsa

Az év vadvirága

A fehér tündérrózsát (Nymphaea alba) választották 2024-ben az Év Vadvirágának.


Lezárult a tavaly december eleje óta tartó online szavazás, melynek tétje nem kevesebb, mint az volt, hogy a 2024-es évben hazánkban melyik növény legyen az Év Vadvirága. A szavazás résztvevői 3 növényfaj közül választhattak, amely eredményeként a
fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) maga mögé utasította a vízi rucaörömöt (Salvinia natans) és a mocsári aggófűvet (Senecio paludosus).

Az Év Vadvirága kezdeményezés célpontjában a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása áll. Az országos mozgalom útra indítása óta számos hazai védett vagy védendő növényfajjal foglalkozott, melyek megismertetésén keresztül a természetvédelem és a vadon élő növények iránt érdeklődő emberek sokasága érezte magáénak ezek megőrzésének fontosságát, és vett részt az adott Év Vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon.

A mostani alkalommal a netes szavazás résztvevőinek 47%-a szavazott a fehér tündérrózsára (Nymphaea alba), míg a szavazók 33%-a voksolt a vízi rucaörömre (Salvinia natans), a mocsári aggófűre (Senecio paludosus) pedig 20%-nyi szavazat érkezett. Ezúttal a szavazásra jelölt fajok vízi, illetve vízközeli élőhelyekhez kötődtek, így megtalálhatók álló- és lassú folyású vizekben, mocsarakban, árterekben és nedves réteken egyaránt. A fajokra a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület honlapján lehetett szavazni az egyesület együttműködő partnerének, a Magyar Biológiai Társaság támogatásával.

A Magyarországon 2011-ben indult Év Vadvirága mozgalom keretében minden évben kiválasztanak egy figyelemre érdemes növényt. Az elmúlt években az így bemutatott fajok megismertetésén keresztül a természetvédelem és a vadon élő növények iránt érdeklődő emberek sokasága érezte magáénak ezek megőrzésének fontosságát, és vett részt az adott Év Vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon.

A fehér tündérrózsa hazánk úszóhínár társulásainak jellegzetes tagja. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik, levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. Levelei 15-30 centiméter átmérőjűek, fényes zöldek, kerekdedek, tojásdadok, válluk mélyen bemetszett, szélük ép. Virágait 4(5) zöld csészelevél és 15-25 fehér sziromlevél alkotja, a virágok megporzás után a víz alá buknak. Júniustól szeptemberig virágzik.

Hazánkban leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, a Kisalföldön találkozhatunk vele, illetve elszórtan, a Középhegység kivételével az ország nagy részén előfordul. Európában általánosan elterjedt, csak az Ibériai-félszigeten és Észak-Európában ritka, Észak-Afrikában és kelet felé Közép-Ázsiáig vannak előfordulásai.

A tündérrózsákat a világ minden részén a megtisztulás és újjászületés szimbólumának tartják. Tudományos nemzetségneve a görög mitológiából származik, a Herkulesért meghalt féltékeny nimfáról kapta. A magyar tündérrózsa név pedig költői hasonlat: virágai a víz felszínén lebegő tündérekhez hasonlók.

Vizes élőhelyeink általános leromlása, eltűnése, eutrofizációja veszélyezteti, gyakran hibridizál más tündérrózsa fajokkal. Melegvízű tavakban, csatornákban több tündérrózsafaj is meghonosodott, például a vörös és kék, valamint a nílusi tündérrózsa.

Helyenként a gyöktörzsét és magjait is fogyasztották, valamint gyógynövényként használták. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Az Év Vadvirága címet elnyerte már többek között a csodaszép leánykökörcsin, a kedves kikeleti hóvirág és az impozáns szibériai nőszirom is, de rajtuk kívül még számos látványos, vagy éppen rejtőzködően apró vadvirágunk várja, hogy felfedezze a nagyközönség.

2024-ben az Év gombája a szürke galóca (Amanita excelsa), az Év fája a bükk (Fagus silvatica), az Év rovara a sisakos sáska (Acrida ungarica), az Év lepkéje a közönséges medvelepke (Arctia caja), az Év hala a réticsík (Misgurnus fossilis), az Év hüllője a kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius), az Év madara a kerecsensólyom (Falco cherrug) és az Év ősmaradványa a gyapjas mamut (Mammuthus primigenius). Az Év emlősének, az Év gyógynövényének és az Év beporzójának bejelentése a közeljövőben várható.

A fehér tündérrószáról és a hozzá kapcsoló programokról, eseményekről a szervezők az Év Vadvirága Facebook oldalán tesznek közzé információkat a jövőben: https://www.facebook.com/evvadvirga