Adó 1 % – adományozás

Ön kinek adja adója 1 %-át?

Ha szereti az állatokat, fontos Önnek az, hogy a kevésbé szerencsések se éhezzenek, fázzanak, betegeskedjenek, hogy esélyük legyen újra szerető gazdára találni, adja adója 1 %-át a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetségnek, amely az ország egész területéről rengeteg állat menhelyet tömörít, támogat, képviseli az érdekeiket.

Az utóbbi években a felajánlást szabályozó törvény több alkalommal is módosításra került. Az egyik módosítás értelmében a civil szervezetnek, amelyik felajánlást szeretne kapni, előző évben regisztrálnia kell magát az adóhatóságnál. Az adóhatóság minden év január elején honlapján közzéteszi a felajánlásra jogosult kedvezményezettek nevét, székhelyét, adószámát.
Fontos, hogy mielőtt felajánlja az adóját, győződjön meg róla, hogy a támogatni kívánt szervezet szerepel a NAV honlapján, a regisztráltak között!

Ezen túlmenően az is elő van írva, hogy a civil szervezetnek a honlapján számot kell adnia arról, hogy a kapott összegeket mire használta fel. A felajánlás előtt érdemes ennek is utánanézni, hiszen az állatvédelem területén sok az ügyeskedő és a kiskapu, ezért meg kell győződnünk arról, hogy a célzott szervezetnek van-e menhelye, illetve tényleg foglalkozik-e állatokkal, vagy csak ezt állítja magáról!

A felajánlás nem kötelező, de Önnek nem kerül semmibe és a legtöbb civil szervezet kizárólag ezekből az adományokból fedezi működésének költségeit és végzi a tevékenységét, így nagy szükségünk van minden segítségre.

Ne hagyja veszni adója 1 %-át!

Hogyan segíthet?

Ha Ön magánszemély, ÁFA fizetésre kötelezett magánszemély, őstermelő vagy egyéni vállalkozó, akkor adóbevallását május 20. napjáig kell eljuttatni a NAV-hoz és adója 1+1%-ról is eddig az időpontig rendelkezhet, az adóbevallás részeként, vagy attól elkülönülten is.

Ha rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, akkor adóbevallását és az 1 %-os rendelkezést is megteheti a NAV E-SZJA oldalán keresztül

Ha nem rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, akkor adója 1 %-ról az EGYSZA nyomtatvány kitöltésével rendelkezhet, amelyet postán, vagy személyesen juttathat el az adóhatóság részére.

A 22SZJA-EGYSZA nyomtatvány innen letölthető!

Adószámunk: 18054901-1-41

A rendelkezés akkor érvényes, ha a nyilatkozaton az adózó adóazonosító jele, neve és lakcíme jól olvashatóan szerepel, valamint a kedvezményezett adószáma ki van töltve és a kedvezményezett szerepel a NAV honlapján közzétett 1 %-ra jogosult civil szervezetek között.

Ha a nyomtatványt postán küldi el az adóhatóságnak, tegye kis méretű szabvány borítékba, címezze meg a lakóhelye szerinti NAV igazgatóságnak, saját nevét, állandó lakcímét és az adóazonosító jelét a borítékon tüntesse fel, továbbá a borítékot a ragasztáson átnyúlóan írja alá.

Ha adóbevallását már leadta, adója 1%-ról még rendelkezhet május 20-ig.

Adószámunk: 18054901-1-41

Az 1 %-ról történő rendelkezés tudnivalóiról tájékozódhat a NAV honlapján is.
Személyi jövedelemadója 1 %-ról az adócsomag részét képező EGYSZA elnevezésű lap segítségével rendelkezhet, amelynek végső beküldési határideje: május 20. Az üres formanyomtatványt megkaphatja a munkáltatójától, a NAV-tól, vagy az internetről is letöltheti.

Személyi jövedelemadója 1 %-áról rendelkezni nem kötelező, viszont érdemes, mert így az Ön számára számára fontos ügyekhez nyújthat anyagi segítséget anélkül, hogy ez a pénztárcáját megterhelné.

Lehetséges, hogy az Ön adójának 1 %-a kicsi összegnek tűnik, de ne felejtse el, hogy a “sok kicsi sokra megy” alapon jelentős összegek gyűlhetnek össze.

A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség bemutatkozása

A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség a legnagyobb magyar állatvédő szervezetként 42 hiteles alapítványt és egyesületet tömörít. A tagszervezetek által működtetett menhelyeken egy időben kb. 6-8.000 kutya és  kb. 2.000 macska várja sorsának jobbra fordulását!

A MÁTSZ tagszervezeteinek érdekképviseletére alakult 1992-ben, feladatai azóta jelentősen kibővültek:

A Szövetség folyamatosan részt vesz a hatóságok állat-, és természetvédelemre vonatkozó jogszabályalkotó tevékenységében.
Együttműködik a Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, az ORFK és BRFK szerveivel, a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karával, az Állatorvosi Kamarával az állatvédelmi és állatjóléti kérdések megoldásában.

A MÁTSZ tagszervezetein keresztül és azok megbízásából szemléletformáló tevékenységet végez.
Segítséget nyújt az önkormányzatoknak a kóbor állatokkal kapcsolatos probléma megoldásában.
Igyekszik megnyerni a közvéleményt annak, hogy a menhelyek végezzék a gyepmesteri feladatokat.
A közvetlen oktatási tevékenység a médiákban történő felvilágosító tevékenységen kívül Oktató Kézikönyv kiadásában és több, mint 50 iskolával való együttműködésben is megjelenik.

Folyamatosan végzi a szponzorok által biztosított adományok szétosztását az ország egész területén.
Pályázatokat ír ki és közvetít a tagszervezetek számára munkájuk segítésére.
Kiemelt célja tagjai Állatmentő Szolgálatainak fejlesztése, bővítése és kiépítése, szervezése szponzorok segítségével.

Húsz éve rendezi meg a MÁTSZ a hagyományos felvonulást az Állatok Világnapján a budapesti Andrássy úton.

Tagja a WSPA és RSPCA nemzetközi állatvédő szervezeteknek. Folyamatosan végzi és segíti a tagszervezetek felzárkóztatását az uniós és a jogszabályi követelményrendszerekhez.

Működésének 30 éve alatt tehát ellátta tagszervezeteinek érdekvédelmét, és sok más feladatot is, mint például e szervezetek működésének segítése, pályázatok elnyerése, adományok gyűjtése, az állat- és természetvédelemmel kapcsolatos törvények, jogszabályok megalkotásában való részvétel, segítségnyújtás az állat- és természetvédelmi szemléletű iskolai oktatás elősegítésében stb.
Erről bővebbet megtudhat honlapunkon: www.allatvedok.hu/oktatasi-program.