Az Év Gyógynövénye: A levendula

A Magyar Gyógyszerészeti Társaság már több éve indította útjára az Év Gyógynövénye kezdeményezést, aminek a célja fontos, értékes gyógynövényeink és azok szakszerű alkalmazásának minél szélesebb körű megismertetése az emberekkel. 2017-ben az Év Gyógynövénye a kamilla volt, az ide évben pedig a levendula.

A levendula már eddig is közismert volt molyirtó hatásáról, nagyanyáink idejében a ruhásszekrényből nem hiányozhatott. Legfőképpen azonban nyugtató, szorongásoldó, elalvást segítő hatása miatt alkalmazzák. Sok kozmetikai szer és orvosság fontos alapanyaga. Jelenleg is vizsgálják antibakteriális és fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatását.
A növénynek a lilás színű virágát (teaként) és ennek sajtolásából keletkező illóolaját használják.

Ez a mediterrán vidékről származó gyógynövény az idők folyamán Dél-Franciaország és Provence jelképévé vált, parfümkészítés, aromaterápia stb. De nemcsak Franciaországban található meg ez a nagyon hasznos és gyönyörű növény, Magyarországon a tihanyi Csúcs-hegy oldalában lévő területek is lilába öltöznek június környékén. Ekkor érdemes felkeresni a Tihanyi Őslevendulást.

2018. május 2-án a Magyar Posta Az év gyógynövénye: Valódi levendula című bélyegblokkot bocsát ki.