Biológiai sokféleség nemzetközi napja

A Biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja minden év május 22-én olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére, illetve az azt fenyegető veszélyekre kívánja felhívni a figyelmet.

1992-ben ezen a napon, május 22-én fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján.

Az egyezmény azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re világszinten jelentősen mérsékelni kell a biológiai sokféleség csökkenésének ütemét.

A biológiai sokféleség – vagyis a bolygónkon élő lények sokfélesége – riasztó mértékben csökkent az elmúlt években, főként emberi tevékenységek következtében.

Egy 2019-ben közzétett ENSZ jelentésben tudósok arra figyelmeztettek, hogy a becslések szerinti összesen 8 millió fajból 1 millió fajt a kihalás – sokukat a néhány évtizeden belüli kihalás – veszélye fenyegeti.  Egyes tudósok úgy gondolják, hogy a Föld története során jelenleg a 6. tömeges kipusztulási esemény közepén vagyunk. A korábban ismert tömeges kipusztulási események az összes faj mintegy 60-90 %-át semmisítették meg. Az ilyen események után több millió évre van szükség az ökoszisztémák helyreállásához.