ENSZ határozat a vadon élő állatokért

Nemrégiben bejárta a világsajtót a hír az amerikai fogorvosról, aki szabadságát töltve Zimbabweben kegyetlenül levadászta és megcsonkította Cecilt, a világhírű sötét sörényű oroszlánt, a nemzeti park büszkeségét, az Oroszlánkirály c. rajzfilm főhősének ihletőjét. Az eset világméretű felháborodást váltott ki, de nem egyedüli: az orvvadászat, az illegális kereskedelem napjainkban is virágzik, a vadon élő fajok (pl. orrszarvúak, elefántok, tigrisek) egyedszáma folyamatosan csökken.

Emiatt is üdvözlendő, hogy 2015. július 30-án – 3 éves előkészítő munka után – az ENSZ történelmi jelentőségű határozatot fogadott el a vadon élő fajok illegális kereskedelmének megakadályozásáról, az ezzel kapcsolatos szervezett bűnözés elleni harcról. Mivel mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a vadon élő fajok elleni bűnözés – minden erőfeszítés ellenére – egyre nagyobb méreteket ölt, és a megfékezése összefogás nélkül nem lehetséges, a határozatot a 193 tagállam egységesen támogatta. Az elvi egyetértés azonban kevés, a siker eléréséhez gyakorlati lépések megtételére van szükség, törvényekre, végrehajtási rendeletekre az egyes országokban és azok betartatására, felvilágosító munkára.

Mindezen intézkedések nélkül a vadon élő állatok kiirtása tovább folytatódik, ami nemcsak az adott ország természetvédelmi problémája, de beláthatatlan következményekkel jár az egész kontinensre, végső soron a bolygóra nézve is.