Ezért fontos, hogy összetapossuk az üres konzervdobozokat!

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem szóvivője tanácsolta a kisállatok védelmében:

2021. február 1-jén 16:47–kor érkezett a riasztás, amely szerint Ludányhalászi külterületén lévő horgásztó jegébe részben belefagyott egy macska. Az állat a parttól tíz méterre volt a tóba fagyva.

Nem ritka, hogy a tűzoltókat a téli hónapokban tóba fagyott állatokhoz riasztják. A tűzoltók szabadítottak már ki tóba fagyott hattyút, kacsát, sőt rókát is, de macskákkal ilyen baleset nem szokott történni.

A pórul járt macska sem jókedvében kóborolt a tó jegére, ahová be is fagyott, hanem azért tévedt el ennyire, mert a feje egy konzervdobozba volt beszorulva. A szécsényi tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a halőrök által használt csónakkal mentek be a reszkető kisállatért.

A vékonyan befagyott tóból hálóval kimentették a rémült macskát, aminek feje még mindig a konzervdobozba volt szorulva. A tűzoltók óvatosan kihúzták a fejét a konzervből, és azonnal pokrócba tették, hogy megmelegedjen. Eközben a Nógrád megyei katasztrófavédelem ügyelete már értesítette is az állatvédőket. A fagyos kaland után egy állatvédőhöz szállították a kis macskát, az állat a körülményekhez képest jól van.

Köszönjük a szécsényi tűzoltók, a Karancs egyesület és az állatvédő munkáját!

Hogy mi a tanulság?

Minden olyan konzervet, edényt, dobozt, amelybe beleszorulhat egy-egy kukában, szeméttelepen kíváncsiskodó kisállat feje, tapossuk laposra. Egy ilyen apró lépéssel sünök, macskák és egyéb kisállatok menekülhetnek meg életveszélyes helyzetektől.