Felelős állattartásért

Újdonságok az állattartás szabályozásában. A NÉBIH közleménye alapján.

A hazai állattartást 15 éve az Állatvédelmi Törvény és ennek végrehajtására vonatkozó jogszabályok szabályozzák. 2013. januárjától azonban a Törvény néhány szempontból változtatást tartalmaz.

1. 2013. januártól minden négy hónapos életkort betöltött kutyát chippel kell megjelölni. A chip adatait egy országos adatbázisban rögzítik, amely később alapja lehet az országos nyilvántartásnak. A chip behelyezését az állatorvos végzi, maximum 3.500.-Ft-ért, mely összeg tartalmazza a regisztrációs díjat is.
Adatváltozás esetén – amely lehet a tulajdonos személyének megváltozása, lakcímváltozás, stb.- nyolc napon belül fel kell keresni az állatorvost, hogy a változást az adatbázisban rögzítse.
Az adatváltozás rögzítése díjmentes. A fél éves adatok alapján az eddig regisztrált kutyák száma meghaladta a 800 ezer db-ot. Egyes menhelyeken, amelyek ebrendészeti tevékenységet is végeznek, már érezhető a chipelés hatása, mivel tíz talált kutya közül átlagosan 3 még aznap visszakerül tulajdonosához a benne található chip alapján.

2. A kisállat-kereskedésekben nyilvántartás készül a gerinces állatokról és a természetvédelmi oltalom alá eső gerinctelen állatokról is .Rendelet szabályozza a tartási körülményeket, pl. nem szabad halakat gömb alakú akváriumban tartani. Kifejlett egyedet pedig nem lehet 30 literesnél kisebb tartályban tartani.

3. Mostantól tilos állatokon maradandó, küllemjavító beavatkozást végezni, ilyen pl. a farok kurtítása, / ez utóbbi a kutyák nyolc napos koráig lehetséges/, a fülkurtítás, vagy aranyhalakba festék fecskendezése.

4. Rendelet szabályozza a tartósan láncra kötött kutyák láncának hosszát. Ez kis termetű kutya esetében min. 4 fm, közepes termetűek esetében min.6 fm, nagytestű kutyáknál minimum 8 méter lehet.
2016.-tól viszont tilos lesz kutyát láncon tartani!

5. Jogszabály írja elő a kutyák minimális férőhely-szükségletét, melynek nagyságát 10-20 m2/db-ban határozták meg.

6. Fontos újdonság, hogy a kutya-, macska-, és görénykölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal együtt kell tartani. Ezt megelőzően csak az anyjukkal együtt szállíthatók. Így megakadályozható a túl korán elválasztott kölykök tömeges kereskedelmi szállítása.

7. Az állatvédelmi bírság nagyságát az európai gyakorlathoz igazították. Az új szabályozás szerint a bírság alapösszege 15 ezer forint, ami a jogsértés körülményeitől és súlyától függően különböző szorzókkal növelhető.
Az állatvédők tapasztalatai szerint célszerű lenne rövid határidőkkel tárgyalni az állatkínzásos bírósági ügyeket és több végrehajtandó büntetést kiróni, annak érdekében, hogy a büntetés visszatartó ereje érvényesüljön.

8. Módosultak a veszélyes kutyák tartásának feltételei is. A jelenlegi szabályozás nem határozza meg a kutya fajtáját, hanem ez minden esetben egyénileg, az adott állat viselkedése alapján dől el.

9. Veszélyesnek minősített kutyát viszont csak engedéllyel, ivartalanítva, meghatározott körülmények között lehet tartani.