Húsvét-az élet nem játék

csibe

Ismét itt van Húsvét ünnepe. Pogány és keresztény hagyományok özöne, bonyolult szokás és jelképrendszer kapcsolódik hozzá. A kiscsibe, kis nyuszi, bárányka is ilyen jelképek. De emellett, ha csak nem a csoki, plüss, porcelán, vagy üdvözlőlapra festett állatokról van szó, hús-vér, érző lények is. Egyedi, – nem feltétlen bonyolult – de speciális igényekkel, ami az életfeltételeiket, ellátásukat illeti.

Ebből is látszik: a legjobb tanács, ami ilyenkor adható: NE VEGYÜNK HÚSVÉTRA KISÁLLATOT! (Ha csak nem megfontolt, alaposan előkészített döntés előzi meg a vásárlást).

Sokkal jobb ötlet a plüss állatkák ajándékozása, vagy esetleg egy közös családi látogatás az állatkertben, ismerős állattartónál.

A gyerekek számára ez hasznosabb is. Lehetőség, hogy az ünnepek kapcsán is megtanulják a felelős gondolkodást. Azt, hogy az állattartás tudást igényel, és rendszeres munkát is jelent. Hogy a kiszolgáltatott, ránk utalt élőlénytársainkért felelősek vagyunk. Végső soron, hogy az élet nem játék!

Ha a tanács későn érkezett volna, és már megvettük az állatkát, akkor igyekezzünk az igényeinek megfelelő körülményeket biztosítani számukra. Ha az nem igazán illeszthető be az életrendünkbe, inkább keressünk számára mielőbb gondos, megfelelő elhelyezésüket, ellátásukat megoldó új gazdit.

Ehhez segítség lehet az internet, Facebook csoportok, vagy tenyésztői klubok felkeresése, de akár az ismeretségi körünk is.

Lássuk tömören, melyik állatnak, mire van szüksége?

Csibe

Számára mindenekelőtt a meleg biztosítása a lényeges. Néhány napig akár egy nyitott, mély dobozban is tarthatjuk, de meleg, állandó jelleggel legalább 25 fokos helyen! Szüksége van ivóvízre, élelemként apró szemű kukorica darára (terményboltban, gazdaboltban beszerezhető). Enni adhatunk még mellé kevés reszelt sárgarépát, esetleg kaphat kevéske túrót is. Lakásban később nem igazán ideális vele az élet, ezért nagyobb, szabad, kerti helyről is gondoskodni kell számára, méghozzá olyanról, melyben éjszakára be tudjuk zárni . Ez a szinte mindenütt jelen lévő menyét-félék miatt fontos, akik rendkívül ügyesen másznak, ha kell, akár alagutat ásnak, vagy szétfeszítik a vékonyabb dróthálót, gyenge deszkát. És bizony, elég kis lyukon is beférnek… Erre gondolni kell az éjszakai csirkeszállás kialakításánál. A legjobb a betonozott aljzat, másfél cm x másfél cm–nél sehol sem nagyobb lyukú erős vasrácsos, vagy erős deszka felépítménnyel, mely 3 oldalról zárt, s a nyitott fele nem szélirányban áll.

Nyuszi

Ivóvíz, zab (terményestől) esetleg búza vagy rozs, kevéske szárazkenyér a fogak koptatásához, répa, kevés alma, egyéb zöld-féle, vagy gyümölcs, de szemes takarmányra mindig szüksége van! Adhatunk szintén a terményestől beszerezhető nyúltápot is. Széna alomnak, és élelemnek is szükséges. Kaphatóak ma már speciális szobai nyuszi ketrecek, ezekben gond nélkül tarthatunk lakásban is nyuszit. Különösen a törpe fajták ajánlhatók erre. Sok türelemmel, odafigyeléssel, akár szobatisztaságra is megtaníthatók, a lakásban szabadon engedhetők hosszabb ideig, de azért ha nem vagyunk otthon tanácsos őket bezárni, hisz szeretnek rágcsálni. Ennek a kedvtelésüknek áldozatul eshetnek a bútoraink, de maga a nyuszi is, ha történetesen egy áram alatt lévő villanyzsinór majszolására támad gusztusa…

Bárány

Vízre, valamilyen szemes takarmányra, sok legelhető fűre van szüksége, éjszakára pedig szalmával bélelt boxra, fedett, zárt helyre.

szerző : Lovas Éva