Kisboldogasszony Napja – amikor a fecskék elrepülnek

Szeptember 8-án ünneplik Szűz Mária születésének napját. Ez a Kisboldogasszony Napja, amely katolikus egyházi ünnep, de más dolog miatt is fontos. A népi megfigyelések szerint ezen a napon indulnak el a fecskék és más költöző madarak vándorútjukra a Szaharán keresztül, hogy elérjék téli otthonukat, Afrikát.

Már augusztus végén elkezdenek gyülekezni a fákon, villanypóznákon és amikor elég erőt gyűjtöttek, és az időjárást is megfelelőnek érzik, elindulnak a hosszú útra. Nem mindnyájan indulnak egyszerre, a harmadik költésből származó fiókáknak meg kell erősödniük, hogy túléljék a viszontagságokat. Sok mindent kell kibírniuk: A több ezer kilométeres repülést, a ragadozók támadásait, az időjárást. Néhány országban az emberek is vadásszák őket.

Bár Magyarországon a fecskék védettek, egyre kevesebben és kevesebben vannak. Ma már vidéken is  szűkül az életterük, a vegyszeres rovarirtás miatt, ami elpusztítja azokat a rovarokat, amelyekkel táplálkozhatnának, az éghajlat drasztikus változása miatt  és mert sok helyen a fészkeiket leverik.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján (mme.hu) nagyon sok információ található arról, mit tehetnénk mi azért, hogy a fecskék száma újra növekedésnek induljon. És ha arra gondolnánk, milyen keveset számít az, amit egy ember tehet, szívleljük meg ezt: “Egyedül kevés vagyok ahhoz, hogy változtassak. – mondta 7,6 milliárd ember… “.