Ma van a Hontalan állatok világnapja

1992. óta világszerte ezen a napon (augusztus harmadik szombatján) tartják a Hontalan állatok világnapját. Mire jó ez? A médiában megjelenő cikkekkel, videókkal, rendezvényekkel ráirányítják a figyelmet az otthontalan, elkóborolt, vagy kitett állatok keserű sorsára, megsegítésük fontosságára.

A cél: zajt csapni, amíg a társadalom nem tesz lépéseket a macskák és kutyák túlnépesedésének és a hajléktalanságának a felszámolására. Erről szól a Hontalan állatok világnapja!

A macskák és kutyák hajléktalanságának leküzdésére a világon számos módszer létezik:

Az ivartalanítás ösztönzése az első számú feladat. Ez a túlzott, nem kívánt szaporulat elkerülésének legfontosabb, legreálisabb és leghumánusabb módja.

A második segítséget nyújtani azoknak az állatoknak a befogásában, ellátásában és szerető családoknál történő elhelyezésében, amelyek szabadon kóborolnak az utcákon.

A harmadik növelni a mikrochippelés tudatosságát. Hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy mennyire megkönnyíti elkóborolt kedvencünk megtalálását, ha mikrochip van a bőre alatt. Bár Magyarországon törvény kötelezi a kutyatulajdonosokat kutyáik nyilvántartásba vételére, és ennek elmulasztása pénzbüntetést von maga után, még mindig sok kutyát lehet találni chip nélkül.

Ezek az erőfeszítések elősegítik a kedvtelésből tartott állatok populációjának ellenőrzését.

Az állatok hajléktalansága mindenütt előfordul. Ugyanakkor világszerte erősen koncentrálódik a szegény közösségekben. Ami érthető, hiszen sokszor a családtagok sem jutnak elegendő élelemhez.

Mit tehetünk mi, hogy segítsünk?

Vállaljon önkéntességet a helyi állatkertben.
Ha teheti, fogadjon örökbe hajléktalan macskát vagy kutyát.
Kezdjen pénzt gyűjteni, vagy adományozni a helyi vagy valamelyik országos állatmenhely javára.
Tanítsa meg másoknak az ivartalanítás fontosságát.
Ösztönözze az embereket, hogy ha kutyát szeretnének, inkább fogadjanak örökbe egyet, ahelyett, hogy tenyésztőtől vásárolnának.

A Hontalan állatok világnapja óriási jelentőségű.