Miért október 4. az Állatok Világnapja?

A XIII. században Assisiben és környékén élt Ferenc nevű szerzetes, kortársai és a hagyomány szerint nemcsak megértette az állatokat, hanem beszélt is velük, prédikált nekik, azok pedig köré gyűlve csendben hallgatták.
Később megalapította a Ferences rendet, majd szentté avatták, halála napja a Ferencek névnapja lett.
1931. óta ünnepeljük assisi Szent Ferenc napján az Állatok Világnapját, annak érdekében, hogy minél több országban egyszerre kerüljön a figyelem középpontjába a közelünkben és a természetben élő állatok fontossága, kímélete, jóllétük biztosítása.

Ezeken a területeken egyre több a tennivaló, mivel az emberiség nagy része gátlástalanul szennyezi környezetét, pusztítja erőforrásait, irtja az erdőket és évezredek óta élő állatfajokat.

A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség, amely az ország legnagyobb állatvédő szervezete, 55 tagszervezetével minden megyében jelen van. A tagszervezetek legálisan működő menhelyein egy időben több mint 10.000 kutyát és közel 2.000 macskát kell ellátni, gyógyítani, örökbe adni, állami támogatás nélkül.
A Szövetség megalapítása óta 23. éve rendezi meg az Állatok Világnapján, – idén október 2-án, vasárnap – hagyományos, figyelemfelkeltő felvonulását, lehetőséget adva az állatszerető embereknek és civil szervezeteknek, hogy összegyűlve és Budapest szívében kedvenceikkel végigvonulva, képviseljék a fenti célokat.
Az idei, jól sikerült felvonuláson több, mint háromszáz iskolás is részt vett, akik a felvonulás és az utána következő állatkerti látogatás élményére sokáig emlékezni fognak.

A Szövetség nagy figyelmet fordít az általános és középiskolás korosztály állatvédelmi nevelésére, saját és a tagszervezetek oktatás programjai keretében. Csak Budapesten és Pest megyében több, mint 20 iskolában 80 tanár vesz részt a programban, közel 2000 iskoláshoz juttatja el az állatvédelmi ismereteket. Az országos kampány keretében pedig több száz iskola és több tízezer iskolás jutott már hozzá ezekhez.

A téma iránt nagy empátiával rendelkező gyerekek kezében van a jövő, ők hazaviszik az ismereteket, és életük során is képviselni fogják az állatok védelméről és kíméletéről szóló életmódot, Szent Ferenc példamutatása szerint.