Miskolci Állatsegítő Alapítvány járványügyi intézkedései

Tagszervezetünk, a Miskolci Állatsegitő Alapítvány interjút adott a megyei és városi lapok számára, a Koronavírus járvány miatt a menhelyen bevezetett intézkedésekről.

Kollégáink nem használnak tömegközlekedést, kocsival megyünk értük. Minden alkalommal fertőtlenítjük a kilincseket, azokat a tárgyakat, amiket használunk (hipós víz, fertőtlenítőszer).
Minden kollégánk gumikesztyűt és szájmaszkot visel munka közben. Látogatási tilalom van a menhelyünkön, kizárólag dolgozó léphet be a menhely területére.

Mivel az önkéntesek minden életkort reprezentálnak, ezért megkértük őket, hogy ne látogassák a menhelyünket.
Az adományozók a menhely területén kívül, raklapokra helyezhetik el adományaikat, amit minden alkalommal hipós vízzel átpermetezünk.
Az ételmaradékot is a menhelyen kívül kihelyezett hordókba teszik le a szállítók, amit szintén átpermetezünk.
Árubeszerzést végző kocsinkat fertőtlenítjük.

Az örökbe fogadásra viszont mindenképp szeretnénk lehetőséget biztosítani, erre kérte az állatvédelmi szervezeteket az Agrárminisztérium is.

Ennek módja határozatlan időre a következő lesz:
– Gazdikereső állataink fotóit és adatait egy on-line albumba feltöltjük.
– Ha valamelyikük felkeltette a lehetséges gazdi figyelmét, és szeretne megismerkedni vele, akkor üzenetben, e-mailben vagy a 30/232-1890-es számon várjuk a jelentkezését.
Egyeztetett időpontban menhelyünkön (a szigorú higiéniai előírások betartása mellett) találkozhatnak, és az örökbe fogadásra is sor kerülhet. Egy időpontra csak egy gazdijelöltet fogunk
beosztani.
Értesültünk arról, hogy más szervezetek, baráti társaságok szeretnék segíteni az idős, illetve házi karanténban lévő személyeket társállataik sétáltatásában.
Szép kezdeményezés, de fel kell hívni a figyelmet arra, hogy szigorúan be kell tartani az ismert óvintézkedéseket, hiszen az állat szőre vagy akár a póráz is lehet fertőzési forrás.

Amennyiben bizonyítottan koronavírussal fertőzött beteg kutyáját kellene befogadnia a MÁSA-nak, a következőképpen járnánk el. Járványügyi szempontól az állat ebben az esetben ragályfogó tárgynak minősül, ezért a két hét karanténba helyezés előtt fertőtlenítő hatású samponnal kell megfürdetni (szappanos fürdetés). Elővigyázatosságból mindenkit arra kérünk, hogy karanténban lévő emberek társállataikat ne puszilgassák, mert a kutyák koronavírusra való fogékonysága és rájuk való hatása még nem ismert.