Ózon Világnapja

Minden év szeptember 16-án tartják az Ózon Világnapját, mivel 1987-ben ezen a napon írták alá Montrealban azt a jegyzőkönyvet, amelyben az ózonréteg védelméről állapodtak meg 46 ország vezetői. Azóta ehhez a kezdeményezéshez további 189 ország csatlakozott, köztük Magyarország is, 1989-ben.Az ózonréteg a Föld légkörét védi az ultraibolya sugárzástól és az utóbbi évtizedekben – főleg a sarkoknál – jelentős mértékben elvékonyodott. Köszönhető ez többek között a hűtőgépek gyártásánál és üzemeltetésénél és a spray palackok hajtógázaként használt freon légkörbe kerülésének.
A Montreali jegyzőkönyvet aláíró országokban jelentős intézkedéseket hoztak az ózont károsító anyagok használatának és kereskedelmének tiltására vonatkozóan, például elsőként Svédországban, azóta már több országban is betiltották az aeroszolos spray-k használatát.

A Montreali jegyzőkönyvet tartják a legeredményesebb globális környezetvédelmi megállapodásnak, amelynek eredményeképpen elkezdődött az ózonlyuk méretének csökkenése. Azonban az ózonréteg eredeti vastagsága még a környezetvédelmi előírások szigorú betartása esetén sem fog 30-40 évig helyreállni.