PETÁRDA

Ha meghallom, hogy szilveszter, azonnal a rettegés kerít hatalmába. Mert a petárda, és a tűzijáték a velejárója.
Ha rajtam múlna, be is tilthatnák az egészet, tán a kis, torta-tűzijátékok kivételével.
Miért?

Mert sokan vannak, akik felelőtlenek, meggondolatlanok, vagy „csak” tapasztalatlanok.
Ez pedig azért probléma, mert a tűzijáték és a petárda bizony nem csak intenzív fény, hanem nagyon erős hangeffektusokkal is jár!
Olyasmivel, ami mindannyiunk számára új, szokatlan.
Csak, éppen, mi emberek, tudjuk mi ez, s miért van. Az állatok viszont nem!
Ráadásul érzékszerveik sokszorosan kifinomultabbak, mint a mieink.
Nem csoda hát, ha a mi ünnepi szórakozásunkra rendszeresített tűzijáték náluk pánikot vált ki.
Kétségbeesett gazdák, elárvult, menekülő, elevszett állatok.
Évről évre ezt jelenti a szolveszte… Ez lenne a “Boldog Új Év” ???

A petárdáról meg már ne is beszéljünk, mert azt fel nem foghatom, mi jó van abban. Elfüstölt, eldurrogtatott pénz, aminek ennél, biztosan lenne jobb helye.
A petárda durranás az emberek számára is zavaró.
Ráadásul, balesetveszélyes.
Aki rosszul használja, nem csak önmagában tehet kért.
Hovatovább óvatos ember Szilveszetr éjén ki sem megy az utcára, a társaságot pedig mindenképp kerüli: ki tudja, mikor dobnak mellé egy robbanó petárdát?
Többnyire arc-, és kézsérülésekkel jár a petárda nem megfelelő használata.
De – mint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor elmondta, lakás-, erkély- vagy autótüzet is okozhat !
Nem véletlen: IDÉN IS TILOS PETÁRDÁT HASZNÁLNI SZILVESZTERKOR!
Tavaly is több kistűzijáték vagy petárda okozta lakástüzet regisztráltak!
Petárdázni 2005 óta tilos. Ekkor módosult a vonatkozó rendelet, de talán még mindig nem kellően szigorú.
Egyes, időszakosan engedélyezett tűzijáték-termékeket (például római gyertya, tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep, amelyek hanghatása a látványhatásukhoz képest nem jelentős) december 28. és 31. között, a jogszabály betartásával, az arra kijelölt, engedélyezett helyeken nagykorú személyek vásárolhatnak.
Ezeket használni kizárólag szilveszterkor este, 18 órától reggel 6-ig lehet!
A fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-ig kell visszavinni a vásárlás helyére, az eladó pedig köteles azokat térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.
Aki nem viszi vissza a fel nem használt petárdákat, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el, amelyért a bírság több tízezer forint lehet.

A PETÁRDÁRÓL

Prof. Csányi Vilmos nemzetközi hírnevű etológus, akadémikus:

Minden kultúrált társadalomban kifejlődik a szabadságok és a korlátok egy mindenki által elfogadható, az adott kultúrára jellemző rendszere. Szilveszter nálunk vidám ünnep és az ember ezerféleképpen is lehet vidám. Az utóbbi időkben elterjedt petárdázás a társadalom nagyobb része által nem elfogadható. Utoljára is olyan elképesztő méreteket öltött, ami nagyon sok kárt okozott.
Tömegével tűntek el a szerencsétlen kutyák, akiket ezen a napon is le kell vinni az utcára. A kutyák egy része rendkívüli félelmeket él át, ugyancsak fél a gyerekek nagy része is. Sokan szorongva várjuk ezért a Szilvesztert. Úgy gondolom, hogy a mi kultúránk nagyon jól meglenne petárdázás, ijesztgetés és környezetszennyezés nélkül is, másfajta örömöknek hódolva az év utolsó napján.

MINDEN ESZKÖZZEL…

A nápolyi nők is tiltakoznak a petárdázás ellen. Jobb híján ultimátummal, melyet a párjuknak adtak: ha Szilveszterkor petárdáznak, egy ideig ne számítsanak szexre!
A nagyon gyakori petárda-balesetek közül több halálos kimenetelű.
A hölgyek ezt szeretnék elkerülni – áll a la Repubblica című olasz napilap cikkében.

SZILVESZTERRE … NÉHÁNY ÖTLET AMI SEGÍTHET
( Stefan Siman Dipl. àllat-terapeuta,kutyaréner-től ):

szilveszterkor és az azt megelőző napokban ajánlatos délelőtt, kora délután a kutyát sétálni, játszani vinni, mert akkor kevesebb az esélye, hogy a kritikus ingerrel találkozik
a fenti időszakban csak pórázon közlekedjen a kutyával ajánlott a nyakörv helyett hámot használni, hogy egy kitörés, pánik reakció esetén a kutya az ingerhatást ne köthesse össze a nyakán tapasztalt fájdalomérzettel
szilveszter éjszakáján ajánlott a kutyának az embertársai közelében egy elbújásra alkalmas helyet biztosítani (kosár, szállító láda, íróasztal alá tett takaró, stb.) ahol biztonságban érezheti magát a lárma ellenére
a gazdi igyekezzen magabiztosságot mutatni a kutya felé, ne beszéljen a kutyához, ne vigasztalja és a nyüszítést, ugatást viszonozza közömbösséggel, – mert minden ellenkező reagálás a kutya részére egy-egy bizonyság arra, hogy a lárma valóban veszélyt jelent
nem árt a kutya átmeneti nyugtatására SEDALIN vagy RELAXAN tabletták beszerzése, (adagolás az állatorvos ajánlata, javaslata szerint !!!)
az udvaron tartott kutyákat ajánlott beengedni a lakásba, vagy más módon biztonságos, nyugalmas helyre engedni.
ÉS PERSZE, MÁS ÁLLATOKRÓL, A CICÁKRÓL SE FELEDKEZZÜNK MEG!!!