Ukrán helyzet 02.28.

Az elmúlt napot a MÁTSZ tagszervezeteinek aktivistáival az ukrán határon töltöttük, több mint 300 km-t megtéve. Végigjártuk az összes átkelőhelyet, ahová menekültek érkezhetnek és egyeztettünk a hatóságokkal is.  A tapasztaltakról folyamatosan informálni fogjuk az állatbarátokat és javaslatot teszünk a segítségnyújtás lehetőségeire.

Fő szempontunk az volt, hogy tájékozódjunk  arról, hogy a menekültekkel érkező számos házi kedvenc –  jellemzően kutyák és macskák – milyen állapotban érkeznek és hogyan lehet segíteni a gazdiknak, lehetőleg a helyszínen, megbízható módon?
Tapasztalatinkat  röviden a következőkben foglalhatjuk össze:
A határállomásokon és településeken csak a Hatóságok intézkedhetnek, akik minden szükséges intézkedést megtettek és a helyzet jelenleg szervezett.
1. A napokban érkező menekültek jellemzően Ukrajna belsejéből érkeznek, és egyáltalán nem beszélnek magyarul. Ezért többet megtudni a helyzetükről és problémáikról csak tolmács segítségével lehet! Aktivistáink ukránul, és oroszul is beszélnek, ezért a részletes tájékozódásnak nem volt akadálya.
2. A menekültek nagyobb része gépkocsival érkezik, adott esetben több, mint tíz órai utazás után. Elég sokan hozzák magukkal házi kedvenceiket. Naponta több tízezer menekült érkezik több száz kutyával, de a nyilvántartásuk megoldott.
 3.  A hatóságok kizárólag gazdás állatokat engednek be. Az érkező összes állatnak át kell esnie egy állategészségügyi vizsgálaton, ahol szükség esetén oltják, chipezik és oltási könyvvel látják el őket. Erre a veszettség elleni védekezés miatt van szükség.
4. Ukrajna belsejébe jelenleg csak az Ökumenikus Szeretetszolgálat szállít segélyadományokat.
5. Szemlénk során egyetlen civil állatvédő szervezettel sem találkoztunk.
6. Keressük a lehetőséget az Önkormányzatokhoz, vagy segélyszervezetekhez  irányítható adományok megszervezésére.
Úgy gondoljuk, hogy a háborús helyzet elhúzódásával növekedni  és változni fog a menekültek száma és fel kell készülnünk arra, hogy a hatásos, koncentrált, biztonságos és támogatható segítséget meg tudjuk szervezni.
Vállaljuk, hogy a hozzánk érkező támogatásokat a legmegfelelőbb helyre közvetítjük.
Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség
Bankszámlaszámaink:
belföldről: 11705008-20427452-00000000
külföldről: Hu-78-11705008-20489764-00000000