Vigyázz süni

https://www.idokep.hu/hirek/vigyazz-suni

 

Körültekintően kell az őszi kerti takarítást végezni a téli álomra vonuló sünök miatt.

Téli álomra készülnek a sünök, és a természet egyre jobb búvó-, alvóhelyeket kínál nekik. Már az ősz színeiben pompázik a természet, hullajtják leveleiket a fák, bokrok. A lehullott réteg egyre vastagabb, az összehúzott lombkupacok alatt pedig pláne ideális helyet találnak maguknak a sünik. Ezért fontos, hogy az ideiglenesen összegereblyézett lomb- és rőzsehalmok eltakarítását a sünökre gondolva végezzük!

Legjobb, ha kézzel forgatjuk át a lombokat,

és meggyőződünk, hogy nem bújik meg alatta sün, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Semmi esetre se az aljába szúrt vasvillával essünk neki az eltakarításnak! Fentről lefelé haladjunk rétegenként például a szerszám nyelével, egy hosszabb erős bottal vagy kisebb rakás esetében a kezünkkel! Könnyű eset, mikor a bolygatott kupacból kigurul az összegömbölyödött sün. Zajra mint tudjuk azonnal összegömbölyödik, a tüskéivel összeszedett levelekkel pedig gyakorlatilag teljesen beleolvad a környezetébe.

Ha találtunk sünit, tegyük egy vissza lomb alá, egy védett helyre, például bokor, fa alá! Ott nyugodt téli álmot alhatnak lassan. Az előrejelzéseket tekintve ez viszont még odébb van, ugyanis akkor alszanak el, amikor a hőmérséklet tartósan 8 fok alá csökken.