Víz világnapja 2023

1992. óta minden év március 22-én ünneplik az egész világon a Víz világnapját, amit egy Rio de Janeiróban megtartott környezetvédelmi konferencián határoztak el. Azóta egyre nagyobb és nagyobb figyelem terelődik a környezetvédelemre, azon belül a víz fontosságára. Idén is rengeteg helyen – iskolákban, helyi közösségekben – tartottak rendezvényeket, amelyek keretében a vízzel kapcsolatos vetélkedőket, versenyeket, kirándulásokat, pályázatokat szerveztek és tartottak meg.

A víznek több aspektusa van. Ha arra gondolunk, hogy a Föld területének 73 %-át víz borítja, úgy tűnik, mintha nem kellene tartanunk a vízhiánytól, de a vizek legnagyobb része emberi fogyasztásra alkalmatlan a sótartalma miatt. Az összes vízkészletnek csupán 2,6 %-a édesvíz és a klímaváltozás miatt bekövetkező egyre tovább tartó aszályos időszakok miatt ez is egyre csökken.

Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel bővelkedik a talajszint alatt meghúzódó jó minőségű vízkészletekben, de a világ sok részén a víz kincsnek számít. Sok helyen mérföldeket gyalogolnak azért, hogy vízhez jussanak.

Az ENSZ közgyűlésének célkitűzései között szerepel, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítottnak kell lennie, hogy jó minőségű, tiszta ivóvízhez jusson. Ennek megvalósítása érdekében cselekvési tervet dolgoztak ki, amelyhez vállalásával bárki csatlakozhat ezen a weboldalon keresztül (angol nyelven, a lap alján: Choose your actions).