Szilveszterkor is tűzijáték!

 

Elérkeztünk az év végéhez, újra itt a Szilveszter, minden zajos velejárójával, mint a tűzijáték és a petárda. Szilveszterkor a legfontosabb állatvédelmi tevékenység a számukra elviselhetetlen zajhatással járó petárdától megvédelmezni őket, főleg a kutyákat, akik leginkább ki vannak téve a petárdák veszélyeinek.

Korábban már megjelentek írásaink a témában:
PetárdaAugusztus 20 – tűzijáték

Mit tehetünk mi, mint kutyatulajdonosok?

Lakásban tartott kutya esetén van a legkönnyebb dolgunk, csak arra kell figyelnünk, ha esetleg a szomszédban zajonganak, vagy az erkélyen petárdáznak, megnyugtassuk.
Ha a kutyánk az udvarban lakik, és otthon töltjük a Szilvesztert, legbiztonságosabb, ha erre a pár órára beeresztjük a lakásba, vagy a garázsba, vagy más elkerített, illetve zárható helyre, ahol a robbanások sem hallatszanak annyira és fizikailag megakadályozható, hogy kutyánk rémületében kiszökjön és nekivágjon a nagyvilágnak.

Amennyiben a lakásunktól távol szilveszterezünk, próbáljuk megoldani, hogy valaki vigyázzon a kutyánkra. Ha ez nem lehetséges, olyan zárt helyet biztosítsunk a számára, ahová el tud bújni az erős fény- és zajhatás elől. Vegyük figyelembe, hogy a rémület extra erőt és lendületet ad a kutyánk számára, és olyan kerítésen is keresztül tud ugrani ilyenkor, amit egyébként meg sem próbálna.

Ha utcán kóborló állattal találkozunk, vigyük el a legközelebbi menhelyre, vagy állatorvoshoz, ahol ellenőrzik a chipjét és megkeresik a gazdáját, ha lehetséges. Mindenképpen nagyobb biztonságban vannak ott, mintha az utcán kóborolnának megzavarodva, kitéve a közlekedési baleseteknek.