ÉRDEKESSÉGEK AZ ÁLLATVILÁGBÓL

A bizonyítottan legmagasabban szálló madár egy karvalykeselyű volt, amely 11.277 m magasan ütközött egy repülőjárattal Elefántcsontpart közelében.

selyemhernyó

A selyemhernyó gubója egyetlen szál selyemfonálból áll, amelynek a hossza a 3 km-t is elérheti, vastagsága pedig az emberi hajszál 1/10-e.

pók

A pókok kizárólag folyékony halmazállapotú táplálékot képesek magukhoz venni. Ahhoz, hogy ezt kivitelezhessék, a hálójukba akadt áldozatukba fecskendezik emésztőnedvüket, amely olyan erős, hogy feloldja a zsákmány szövetállományát. A pók ezután egyszerűen kiszívja az elfolyósított szerveket.

pillangó

Nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke. Hogy is van ez? Az ember azt gondolná, hogy a lepke és a pillangó szó egymás szinonimái. De ez nem így van. A pillangók a lepkék egy családja, általában nagyobbak és színpompásabbak a lepkéknél és inkább a trópusokon fordulnak elő. Magyarországon mindössze 4 faj él, mindegyik védett.

oroszlán

Természetfilmekben sokszor láthattuk hím oroszlánok csatáját, amelyet a nőstény kegyeinek elnyeréséért vívtak. A nőstény oroszlánok azonban harc nélkül is meg tudják állapítani, hogy melyik a legerősebb hím oroszlán. Honnan? A csata végeztével a vesztes oroszlánnak kihullik a szőre. Igaz, hogy gyorsan visszanő, de világosabb színben.

hangya

A hangyák teste 3 fő részből áll: fej, tor, potroh. A potrohban található a gyomruk és a végbelük. A hangyáknak nincsen tüdejük. Ahogy a legtöbb rovar, a potrohukon keresztül lélegeznek, apró légzőnyílások segítségével. Ereik nincsenek. A szívük egy hosszú, csőszerű szerv, amely színtelen vért pumpál a fejből a potrohba, majd onnan vissza a fejbe.

kolibri

A kolibri a világ legkisebb madara. Hossza kb. 10 cm, súlya kb. 3 gramm. A többi madártól eltérően képesek egy helyben lebegni a levegőben, mivel a vállízületeik nemcsak fel-le, hanem oldalirányban is mozgathatóak. Az anyagcseréjük nagyon gyors, ezért naponta a testtömegük felét kitevő mennyiségű nektárt kell fogyasztaniuk már ahhoz is, hogy egyáltalán életben maradjanak. Szívük még nyugalomban is 600-at ver percenként, repülés közben több mint ezret.

selyemmadár

Selyemmadár, vagy a kék lugasépítő. A hím a tojó elcsábítására egy lugast épít, amely két párhuzamosan a földbe szúrt ágból és köréje szőtt füvekből áll. A lugas bejáratát kék színű tárgyakkal, bogyókkal, tollakkal díszíti. Újabban emberi eredetű tárgyakat – kupakokat, üvegcserepeket – is felhasznál, de csakis a kék színűeket.