2024. év Rovara szavazás

  Magyar Rovartani Társaság https://www.rovartani.hu/2023/10/09/szavazz-a-2024-es-ev-rovarara/   Szavazz a 2024-es év rovarára!   Idén az év rovara jelöltjei Magyarország száraz vagy homokos talajú élőhelyeit képviselik. Rajtuk keresztül igyekszünk bemutatni, milyen kincseink rejtőznek az elsőnek talán csak kies pusztának tűnő tájainkon. Ismerd meg három jelöltünket és szavazz december 6-a éjfélig a 2024-es év rovarára!

Tovább

Az év lepkéje – közönségszavazás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2024 Év lepkéje kapcsán. A 2024-ben másodszor induló Év lepkéje program keretében ismét három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a kis színjátszólepkére (Apatura ilia), egy éjszakai lepkére, a közönséges medvelepkére (Arctia caja), valamint egy nappal aktív molylepkére, a gyakori ablakosmolyra (Thyris fenestrella). Amikor kiválasztottuk ezt a három fajt, akkor elsősorban fogyatkozásukat, valamint látványosságukat vettük figyelembe, ugyanis mindhárom faj igen tetszetős. A 2024-es programok tematikájában a szavazás győztese kerül a középpontba. A szavazás 2023. 10. 15-ig tart. Év lepkéje 2024   …

Tovább

Megjelent az ázsiai lódarázs

Értesítjük a Tisztelt Méhésztársakat, hogy nem meglepő módon – de a vártnál kicsit hamarabb – Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs (Vespa velutina). A kollégák számára nem ismeretlen a probléma, ugyanis az elmúlt években több cikk is foglalkozott a témával. 2004-ben Kínából hurcolták be Európába az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina).

Tovább
Víz világnapja 2023 Természetvédelem 

Víz világnapja 2023

1992. óta minden év március 22-én ünneplik az egész világon a Víz világnapját, amit egy Rio de Janeiróban megtartott környezetvédelmi konferencián határoztak el. Azóta egyre nagyobb és nagyobb figyelem terelődik a környezetvédelemre, azon belül a víz fontosságára. Idén is rengeteg helyen – iskolákban, helyi közösségekben – tartottak rendezvényeket, amelyek keretében a vízzel kapcsolatos vetélkedőket, versenyeket, kirándulásokat, pályázatokat szerveztek és tartottak meg.

Tovább
MÉHEKET VET BE A KÖRNYEZETI ÁLLAPOT VIZSGÁLATÁRA A SOPRONI EGYETEM Természetvédelem 

MÉHEKET VET BE A KÖRNYEZETI ÁLLAPOT VIZSGÁLATÁRA A SOPRONI EGYETEM

A Soproni Egyetem kutatói által kifejlesztett biomonitoring módszer lényege, hogy a méhcsaládok által begyűjtött anyagok kémiai elemzéséből következtetnek a környezet állapotának felmérésére. Május 20. a Méhek napja volt, ennek apropóján tartott előadást a módszert kidolgozó dr. Lakatos Ferenc, dr. Rétfalvi Tamás, és dr. Kovács Zoltán a zöld egyetem Botanikus Kertjében.

Tovább